AR-TEDxValencia: Ideas (en color) que merece la pena difundir: PAULA BONET - TEDx Valencia

  • 0
  • mayo 04, 2012

(…)Es cierto, un bolígrafo puede cambiar el mundo. Un bolígrafo bien usado, quiero decir. Hay un músico valenciano, Miquel Landete (Senior i el Cor Brutal), que dice que también lo puede hacer una canción, que las suyas concretamente sirven para matar fascistas. También -apunta- emiten amor. Dice que el mundo necesita mucho amor, y yo también lo pienso. (Paula Bonet)

Entrevistamos a la artista. (Amor a l’art, versión con imágenes aquí)

 “Si faig un dibuix sense alguna cosa vermella i sense text, és com que no l’he acabat”

¿Cuál es tu arma para cambiar el mundo? Boli pilot y acuarela.

Ja tenia gairebé totes les dades emplenades d’aquell formulari que decidiria bona part del seu futur proper. Només quedava una cosa per completar. Els seus pares, els seus amics, els seus professors –i fins i tot ella mateixa– tenien claríssim que estudiaria Dret a la universitat i que seria advocada. En canvi, a punt de marcar el selectiu que la portaria a memoritzar lleis i decrets, sense pensar-ho gaire, i en l’últim moment, es va deixar dur per allò que li deia el cor: “Vaig marcar Belles Arts. Realment era el que volia fer. Crec que al final vaig ser molt honesta amb mi mateixa. Anava a ser molt millor dibuixant que advocada”. A dia d’avui, i en poc més d’un any, la Paula Bonet s’ha convertit en una autèntica revelació –i revolució– dins del camp de la il·lustració. Les galtes vermelles i els ocells dels seus dibuixos s’han convertit en només un emblema de tot allò que porta a dins i que avui compartirà amb nosaltres: llibres, històries, poemes, cançons, anècdotes, reflexions… La Paula Bonet parla de pressa, mig nerviosa i sempre somrient. A unes hores de tornar a la seva València natal, l’hem enredat perquè s’endinsi en un bosc inundat amb uns animalons ben simpàtics. És així com s’imagina la vida en un dels seus quadres? Ho descobrireu més endavant. Ara, com que el seu amor per l’art no va començar ni molt menys quan havia d’entrar a la universitat, toca fer un flashback.

“De petita era de llegir molt i de dibuixar molt, i molta estona. Solia passar molta estona sola. M’agradaven les hores llargues a l’habitació, canviar els mobles de lloc, i pintar l’habitació, les parets. La meva habitació canviava de color cada dos mesos. Era groga, després vermella, després blanca… Crec que era una via d’escapament. I més vivint en un poble tan menut, on hi havia coses que no em quadraven gaire. No sabia ben bé què era l’art, era una forma de crear-me el meu món. Però no com res raro, ni excèntric”. La Paula va créixer llegint tot el que arribava a les seves mans. Ens parla d’uns llibres per a nens que recorda. Arturo y Clementina, Rosa Caramelo, en són alguns. Un cop va ser més gran, com ja us deia, va decidir estudiar Belles Arts. En un principi els seus pares no estaven gaire contents, però allò va canviar ràpidament, quan estudiant primer curs la Paula va fer la seva primera exposició. Tot i així, vull saber què és el que no li va acabar d’agradar dels estudis: “No m’agradava gens que en primer de Belles Arts es donés tanta llibertat. Sempre he entès l’art més com un ofici. Entenc que si no saps parlar una llengua no saps expressar-te. Llavors, arribar a una classe de primer i que ens diguessin: ‘Expresáos’… Pots fer un exercici o dos d’expressió, però no pots estar un any expressant-te si no saps com es mesclen els colors a l’oli. El fet que fos tot tan conceptual abans de tindre les eines per a poder parlar no m’agradava. M’agradava més la part artesanal que la artística. Crec que és un procés i que s’ha de dominar la part artesanal. Has d’omplir-te de coses per a dir i per saber com dir-les”.

Páginas web: www.paulabonet.com

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Paula-Bonet-Illustration/193282964054975 

(Idea original y desarrollo AR-TEDxValencia: Marta Rosella G.D. meigarose@hotmail.com )

Deja tu comentario

No publicaremos tu email. Los campos obligatorios están marcados.

¿Te lo vas a perder? Compra ya tu entrada Comprar Entradas